Ciasteczka aksamitki

Ciasteczka aksamitki

„Ciasteczka aksamitki” to niesamowity przepis inspirowany klasycznymi kluskami aksamitkami. Ciasto na te wyjątkowe ciasteczka, jest aksamitne, lekkie i delikatne. Podobnie jak kluski, te ciasteczka są niezwykle miękkie i puszyste. Te małe, wytworne wypieki pokryte są subtelnym białym lukrem, który dodaje im nie tylko słodkiego akcentu, ale także eleganckiego wyglądu. Składniki przepisu są proste, ale wynik końcowy jest wyrafinowany i zaskakujący. Ciasteczka aksamitki to idealny przepis na specjalne okazje, ale są na tyle łatwe do przygotowania, że na pewno znajdą się również na Twoim codziennym stole.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 280 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lukier:
  • 2 białka
  • 160 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoik dżemu niskosłodzonego do przełożenia ciasteczek (u mnie czerwona porzeczka i żurawina)

Ciasteczka aksamitki – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone, starte na tarle o grubych oczkach masło i żółtka. Produkty łączymy ze sobą przy pomocy noża i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier.

    Białka ucieramy z cukrem przez około 20 minut aż powstanie gęsta piana.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kieliszkiem ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni na złoty kolor.

    Po całkowitym ostygnięciu ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem.

Ciasteczka aksamitki – dodatkowe informacje

Ciasteczka możemy przełożyć również masą kawową lub cytrynową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka a'la pieguski
Następny przepis: CIASTECZKA AMARETTI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode