CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)

CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)

Zapraszamy do odkrywania włoskich smaków z naszym przepisem na ciasteczka „Biscotti Pesche”, czyli dosłownie ciasteczka brzoskwinie. Te słodkie wypieki swoim kształtem i kolorystyką naśladują do złudzenia prawdziwe owoce. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Połączenie delikatnego ciasta, słodkiego dżemu i aromatycznego likieru Alchermes tworzy niezwykle bogaty i złożony smak. Ciasteczka te są nieodłącznym elementem włoskich świąt i rodzinnych spotkań. Sprawdź, jak łatwo możesz przenieść na swój stół nieco słońca z półwyspu Apenińskiego.

Składniki

  • składniki na około 15 sztuk:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 ml oleju np. słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • ok. 3 łyżki nutelli lub powideł śliwkowych
  • okruszki z wydrążonych ciastek
  • dodatkowo:
  • ok. 1 szklanka mleka
  • barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty
  • drobny cukier

Ciasteczka brzoskwinie (biscotti pesche) – jak zrobić?

  1. W misce zmiksować jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać olej, mąkę i zmiksować do połączenia składników.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi rękami formować z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce (w odstępach ok. 4 cm).
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut (do delikatnego zrumienienia).
  4. Przestudzone ciasteczka wydrążyć od spodu małą łyżeczką (okruszki zachować).
  5. Przygotować nadzienie. Wymieszać okruszki z nutellą lub powidłami. Ciasteczka wypełnić nadzieniem i sklejać formując brzoskwinie.
  6. Mleko rozdzielić na trzy miseczki. Zabarwić mleko przy pomocy barwników spożywczych (każdą miseczkę na inny kolor). Każde ciasteczko zamaczać chwilkę w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Obtaczać w cukrze i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE) – dodatkowe informacje

Ciasteczka zmiękną następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasteczka bezowe z orzechami
Następny przepis: Ciasteczka cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode