CIASTECZKA AMARETTI
Pragniesz podnieść rąbek tajemnicy włoskich słodkości i spróbować czegoś nowego? Doskonale trafiłeś! Mam dla Ciebie przepis na tradycyjne włoskie ciasteczka amaretti. Skąpane w kojące aromaty migdałów, słodkości cukru i delikatnej goryczki migdałów gorzkich, te ciasteczka to prawdziwa gratka dla podniebienia. Znane i kochane na całym świecie, zdobyły serca smakoszy delikatną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Teraz Ty też możesz odtworzyć ten przepis w swojej kuchni – niezależnie od tego, czy jesteś amatorem czy doświadczonym cukiernikiem. Oto lista składników, które mają wykorzystane w tych niepowtarzalnych ciasteczkach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na około 60 ciasteczek:
- 400 g migdałów bez skórki
- 100 g migdałów ze skórką
- 500 g cukru
- 3 białka
- szczypta soli
Ciasteczka amaretti – jak zrobić?
- Migdały z cukrem zmiksuj bardzo drobno rozdrabniaczem (musi powstać „mąka”).
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodaj zmiksowane z cukrem migdały i delikatnie wymieszaj.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha i układaj na blaszce. Teraz każdą z kuleczek delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 130°C przez ok. 15 minut. Upieczone amaretti wystudź na kratce.
Buon Appetito!
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli kupisz ciasteczka amaretti przepis migdały w skórce, zalej je wrzątkiem, pozostaw na kilka minut, po czym obierz ze skórki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka aksamitki
Następny przepis: CIASTECZKA BRZOSKWINIE (BISCOTTI PESCHE)