Chrust albo faworki

Chrust albo faworki

Chrust albo faworki to tradycyjne polskie ciasto smażone, szczególnie popularne podczas karnawału i na tłusty czwartek. To niezwykle chrupiące i leciutkie przysmak z delikatnym smakiem wanilii, posypane cukrem pudrem, które sprawi, że żaden łasuch nie będzie mógł mu oprzeć. Wyrób tych smakołyków jest jednym z najmilszych wspomnień z dzieciństwa wielu Polaków. Tradycyjnie przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Chociaż wydaje się skomplikowany, z dobrym przepisem każdy może spróbować swoich sił w domowej kuchni, czerpiąc radość z tworzenia domowych wypieków. Faworki to kwintesencja polskiej kuchni i niepowtarzalnej atmosfery tłusty czwartek!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 200 g
  • Żółtka jajek – 3 sztuki
  • Gęsta śmietana – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • Spirytus – 1 łyżka
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Olej do smażenia – 1/2 litra
  • Smalec do smażenia – 1/2 kg

Chrust albo faworki – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.
  2. Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
  3. Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.

    W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.

    W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.

Chrust albo faworki – dodatkowe informacje

*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust

*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chruściki pieczone
Następny przepis: CHRUSTY / FAWORKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode