Chrust albo faworki
Chrust albo faworki to tradycyjne polskie ciasto smażone, szczególnie popularne podczas karnawału i na tłusty czwartek. To niezwykle chrupiące i leciutkie przysmak z delikatnym smakiem wanilii, posypane cukrem pudrem, które sprawi, że żaden łasuch nie będzie mógł mu oprzeć. Wyrób tych smakołyków jest jednym z najmilszych wspomnień z dzieciństwa wielu Polaków. Tradycyjnie przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Chociaż wydaje się skomplikowany, z dobrym przepisem każdy może spróbować swoich sił w domowej kuchni, czerpiąc radość z tworzenia domowych wypieków. Faworki to kwintesencja polskiej kuchni i niepowtarzalnej atmosfery tłusty czwartek!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mąka pszenna – 200 g
- Żółtka jajek – 3 sztuki
- Gęsta śmietana – 4 łyżki
- Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Spirytus – 1 łyżka
- Cukier puder – 3 łyżki
- Olej do smażenia – 1/2 litra
- Smalec do smażenia – 1/2 kg
Chrust albo faworki – jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma wyglądać podobnie do ciasta na makaron.
- Ciasto podzielić na części i wałkować bardzo cieniutko, tylko minimalnie podsypując mąką, a najlepiej w ogóle nie podsypywać.
-
Nożem lub radełkiem pokroić ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez to nacięcie jeden koniec paska.
W rondlu rozgrzać olej i smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładać po kilka ciastek. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.
Chrust albo faworki – dodatkowe informacje
*przed smażeniem zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta i jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio gorący i można zacząć smażyć chrust
*przed wrzuceniem ciastek do gorącego tłuszczu delikatnie omieść je z nadmiaru mąki