chrupiący deser chałwowy
Zapraszamy Was do przygotowania chrupiącego deseru chałwowego, który jest idealnym dodatkiem do słodkiego menu. To doskonałe połączenie delikatnej chałwy o smaku wanilii z chrupiącymi płatkami owsianymi, które sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Deser z chałwy, to doskonała propozycja dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni. Co więcej, przygotowanie deseru jest proste i nie zajmie dużo czasu, co czyni go idealnym rozwiązaniem, gdy niespodziewanie pojawiają się goście. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia! Nawet jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z chałwą, ten deser na pewno Was oczaruje.
admin
Składniki:
- Na 6 pucharków
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g chałwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- Tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej)
- 6 herbatników
- Grejpfrut i mięta do dekoracji
Chrupiący deser chałwowy – jak zrobić?
- Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem i listkami mięty.
xxxx – dodatkowe informacje
Smak deseru można przełamać czymś kwaśnym- cząstkami pomarańczy lub powidłami śliwkowymi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące żeberka
Następny przepis: Chrupiący schabowy moczony w maślance