Chrupiące skrzydełka ostro słodkie
Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro to połączenie doskonałych kontrastów – pikantnej ostrości, słodkawego sosu oraz kuszącej chrupkości skórki. Ten przepis wprowadzi do Twojego menu odrobinę egzotyki i niewątpliwie zaskoczy gości niepowtarzalnym smakiem. Idealny na pikantne rozpoczęcie imprezy, szybkie przekąski lub obiad z ryżem. To propozycja dla zwolenników smaków mocno aromatycznych, ale jednocześnie wyrafinowanych. Chrząstka, której chrupkość dodatkowo podkreśla nasza panierka, skrywa soczyste mięso pełne niepowtarzalnego smaku. Te skrzydełka to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika ostrej kuchni.
admin
Składniki:
- 600 g skrzydełek z kurcząt
- wegeta i czosnek granulowany do ich oprószenia
- 100 g w miarę chudego wędzonego boczku
- mała czerwona papryka słodka
- 4 łyżki groszku zielonego (może być mrożony)
- 100 g fasolki szparagowej
- olej do głębokiego smażenia skrzydełek
- słodki sos chili do polania
Chrupiące skrzydełka ostro słodkie – jak zrobić?
- Skrzydełka podzielić na mniejsze części, umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną wegety i czosnku granulowanego, odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać olej w płaskim garnku. Boczek pokroić w paski, fasolkę na małe kawałki, paprykę w kostkę.
- Do rozgrzanego oleju wrzucać skrzydełka i smażyć aż do ich zrumienienia, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu w ręczniku papierowym. W tym samym czasie kiedy skrzydełka nam się rumienią, pokrojony boczek przesmażyć, dodać najpierw fasolkę, podlać wodą i dusić ok. 10 minut, później wrzucić paprykę i tyle samo dusić, a na końcu groszek zielony i teraz lekko posolić, posypać pieprzem. Gorące wyłożyć na talerz, na wierzch skrzydełka, całość polać słodkim sosem chili.
- Smacznego !
xxxx – dodatkowe informacje
Tak przyrządzone skrzydełka pasują doskonale do wszystkiego: ziemniaków, frytek, ryżu, kaszy czy makaronu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące skrzydełka KFC
Następny przepis: Chrupiące smażone tofu z sezamem