Chrupiące skrzydełka KFC
Zapraszamy do odkrycia sekretu ulubionego smaku wielu osób – chrupiących skrzydełek KFC. Przepis ten prezentuje sposób na przygotowanie niezwykle smacznych i kruchych skrzydełek z kurczaka, które idealnie sprawdzą się jako danie główne, przekąska czy dodatek do piwa. Dzięki temu przepisowi, stworzysz prawdziwe domowe KFC bez wychodzenia z domu. Skrzydełka pieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste i pełne smaku w środku. Oto idealny przepis dla każdego miłośnika kurczaka!
admin
Składniki:
- 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
- Mieszanka przypraw:
- pół opakowania czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżeczki soli
- szczypta chili
- Marynata do mięsa:
- druga część mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (ja użyłam klasycznej)
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Panierka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- trzecia część mieszanki przypraw
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- Oraz:
- 1 duża torebka jednorazowa
Przepis na chrupiące skrzydełka KFC – jak zrobić?
- Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na 3 części (najmniejszą część usuwamy). W osobnej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszanki przypraw i dzielimy je na trzy części. Pierwszą częścią przyprawy nacieramy skrzydełka. Następnie wkładamy je do lodówki na 30 min.
- Do miski wsypujemy drugą część przypraw, przyprawę do kurczaka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej, mieszamy wszystko dokładnie. Potem zalewamy skrzydełka przygotowaną marynatą i ponownie mieszamy.
- Do jednorazowej torebki wsypujemy mąkę, trzecią część mieszanki przypraw, paprykę, chili i proszek do pieczenia. Wkładamy po 5 sztuk skrzydełek do torebki, zamykamy i mieszamy na różne strony, aby mięso było całkowicie pokryte panierką.
- Następnie wrzucamy skrzydełka do rozgrzanego głębokiego oleju i smażymy na złoty kolor.
- Po usmażeniu wykładamy skrzydełka na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 15-20 minut.
Podajemy jako przekąskę lub wraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego!
Chrupiące skrzydełka KFC – dodatkowe informacje
Pieczenie w piekarniku sprawi że mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a panierka będzie idealnie chrupiąca.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące schabowe
Następny przepis: Chrupiące skrzydełka ostro słodkie