Chrupiące skrzydełka KFC

Chrupiące skrzydełka KFC

Zapraszamy do odkrycia sekretu ulubionego smaku wielu osób – chrupiących skrzydełek KFC. Przepis ten prezentuje sposób na przygotowanie niezwykle smacznych i kruchych skrzydełek z kurczaka, które idealnie sprawdzą się jako danie główne, przekąska czy dodatek do piwa. Dzięki temu przepisowi, stworzysz prawdziwe domowe KFC bez wychodzenia z domu. Skrzydełka pieczone w piekarniku są chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste i pełne smaku w środku. Oto idealny przepis dla każdego miłośnika kurczaka!

Składniki:

  • 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
  • Mieszanka przypraw:
  • pół opakowania czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki soli
  • szczypta chili
  • Marynata do mięsa:
  • druga część mieszanki przypraw
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (ja użyłam klasycznej)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Panierka:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • trzecia część mieszanki przypraw
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • Oraz:
  • 1 duża torebka jednorazowa

Przepis na chrupiące skrzydełka KFC – jak zrobić?

  1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na 3 części (najmniejszą część usuwamy). W osobnej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszanki przypraw i dzielimy je na trzy części. Pierwszą częścią przyprawy nacieramy skrzydełka. Następnie wkładamy je do lodówki na 30 min.
  2. Do miski wsypujemy drugą część przypraw, przyprawę do kurczaka, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej, mieszamy wszystko dokładnie. Potem zalewamy skrzydełka przygotowaną marynatą i ponownie mieszamy.
  3. Do jednorazowej torebki wsypujemy mąkę, trzecią część mieszanki przypraw, paprykę, chili i proszek do pieczenia. Wkładamy po 5 sztuk skrzydełek do torebki, zamykamy i mieszamy na różne strony, aby mięso było całkowicie pokryte panierką.
  4. Następnie wrzucamy skrzydełka do rozgrzanego głębokiego oleju i smażymy na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu wykładamy skrzydełka na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 15-20 minut.

Podajemy jako przekąskę lub wraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego!

Chrupiące skrzydełka KFC – dodatkowe informacje

Pieczenie w piekarniku sprawi że mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a panierka będzie idealnie chrupiąca.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące schabowe
Następny przepis: Chrupiące skrzydełka ostro słodkie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode