Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym
Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym to propozycja pysznego dania, które stanowi idealne połączenie prostoty przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Ziemniaki, tak proste w formie, zyskują tutaj zupełnie nową, smakowitą odsłonę. Dodatek sosu czosnkowego, o pikantnym, nieco ostrym smaku, doprawionego odpowiednimi przyprawami, nadaje danie wyjątkową głębię. Ten klasyczny, a jednocześnie nieco niespotykany przepis na ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym to idealna opcja na obiad lub kolację, a nawet na przekąskę podczas spotkania towarzyskiego. Smak i zapach, który roztacza się po domu podczas pieczenia ziemniaków, sprawia, że trudno oprzeć się tej propozycji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ziemniaki:
- 1,5 kg średnich ziemniaków (obrać i pokroić w ćwiartki)
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 duże cebule pokrojone na ćwiartki
- Sos czosnkowy:
- duży jogurt naturalny
- 4 łyżki majonezu
- mała kwaśna śmietana
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sok z małej cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru
Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym – jak zrobić?
-
Ziemniaki:
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać aby całe ziemniaki były obtoczone z bułce z oliwą i przyprawami. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec ok 75 minut w 175 st. C, od czasu do czasu mieszając aby ziemniaki równomiernie się zrumieniły. -
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki wymieszać, podawać zimny.
Chrupiące pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym – dodatkowe informacje
Sos z sosem czosnkowym jest także idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek a także surówek i sałatek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące ogórki greckie
Następny przepis: Chrupiące piersi w orzechach