Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami

Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami

Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami to doskonałe danie, które jest proste w przygotowaniu, ale pełne smaku. To zrównoważony posiłek składający się z doboru soczystych mięsnych kawałków oraz wyjątkowej witalności warzyw. To połączenie gwarantuje zadowolenie kubków smakowych, a także dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Idealne do rodzinnej kolacji lub spotkań ze znajomymi. Można go podawać z wieloma różnymi dodatkami, dzięki czemu zawsze jest gotowe do eksperymentów. Od powolnego gotowania do grillowania, po każdej metodzie przygotowania, chrupiące kawałki kurczaka z warzywami zawsze oferują coś wyjątkowego. Oto niezawodny przepis na pyszne dzieło.

Składniki:

  • kurczak w kawałkach
  • 500 ml maślanki
  • 3-4 łyżki musztardy
  • panierka:
  • 5-6 ususzonych kromek bułki wrocławskiej
  • 100 g startego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • pietruszka 2-3 gałązki
  • mała czerwona cebula
  • skórka otarta z cytryny
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • tłuszcz w sprayu
  • warzywa:
  • batat
  • 150 g brukselki
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 150 g groszku cukrowego
  • łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • koperek do posypania

Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami – jak zrobić?

  1. Do miski wlewamy maślankę i musztardę, mieszamy. Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Do malaksera wkładamy kromki bułki i chwilę miksujemy pulsacyjnie. Do wstępnie zmiksowanej bułki dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, skórkę z cytryny, parmezan, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie.
  2. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce. Układamy na kratce/ruszcie do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem w sprayu. Warzywa kroimy w kawałki, posypujemy przyprawami przesypujemy na papier do pieczenia. Do warzyw dodajemy masło. Solimy i pieprzymy. Z papieru robimy paczuszkę i zawiązujemy z pomocą silikonowego sznurka. Warzywa i mięso pieczemy 50-60 minut w 180-190°C. Mięso podczas pieczenia jeszcze raz spryskałam tłuszczem, żeby się dobrze zrumieniło. Mięso podajemy z upieczonymi warzywami. Całość posypujemy koperkiem.

Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami – dodatkowe informacje

Jak zostanie wam panierki możecie jej użyć do panierowania np. kotletów schabowych lub warzyw np. cukinii, selera, kalarepy…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chrupiące drożdżowe paluszki grissini
Następny przepis: Chrupiące medaliony z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode