Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami
Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami to doskonałe danie, które jest proste w przygotowaniu, ale pełne smaku. To zrównoważony posiłek składający się z doboru soczystych mięsnych kawałków oraz wyjątkowej witalności warzyw. To połączenie gwarantuje zadowolenie kubków smakowych, a także dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Idealne do rodzinnej kolacji lub spotkań ze znajomymi. Można go podawać z wieloma różnymi dodatkami, dzięki czemu zawsze jest gotowe do eksperymentów. Od powolnego gotowania do grillowania, po każdej metodzie przygotowania, chrupiące kawałki kurczaka z warzywami zawsze oferują coś wyjątkowego. Oto niezawodny przepis na pyszne dzieło.
admin
Składniki:
- kurczak w kawałkach
- 500 ml maślanki
- 3-4 łyżki musztardy
- panierka:
- 5-6 ususzonych kromek bułki wrocławskiej
- 100 g startego parmezanu
- ząbek czosnku
- pietruszka 2-3 gałązki
- mała czerwona cebula
- skórka otarta z cytryny
- sól morska
- pieprz kolorowy
- tłuszcz w sprayu
- warzywa:
- batat
- 150 g brukselki
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 150 g groszku cukrowego
- łyżka masła
- sól morska
- pieprz kolorowy
- koperek do posypania
Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami – jak zrobić?
- Do miski wlewamy maślankę i musztardę, mieszamy. Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Do malaksera wkładamy kromki bułki i chwilę miksujemy pulsacyjnie. Do wstępnie zmiksowanej bułki dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, skórkę z cytryny, parmezan, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie.
- Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w panierce. Układamy na kratce/ruszcie do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem w sprayu. Warzywa kroimy w kawałki, posypujemy przyprawami przesypujemy na papier do pieczenia. Do warzyw dodajemy masło. Solimy i pieprzymy. Z papieru robimy paczuszkę i zawiązujemy z pomocą silikonowego sznurka. Warzywa i mięso pieczemy 50-60 minut w 180-190°C. Mięso podczas pieczenia jeszcze raz spryskałam tłuszczem, żeby się dobrze zrumieniło. Mięso podajemy z upieczonymi warzywami. Całość posypujemy koperkiem.
Chrupiące kawałki kurczaka z warzywami – dodatkowe informacje
Jak zostanie wam panierki możecie jej użyć do panierowania np. kotletów schabowych lub warzyw np. cukinii, selera, kalarepy…
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chrupiące drożdżowe paluszki grissini
Następny przepis: Chrupiące medaliony z kurczaka