Chlebki do żurku

Chlebki do żurku

Chlebki do żurku to nieodzowna tradycja świątecznej Wielkanocy w wielu polskich domach. To proste, a jednocześnie smakowite danie, które nie tylko wygląda niezwykle apetycznie, ale także zaskakuje unikalnym smakiem. Aromat pieczonego chleba idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem żurku, tworząc prawdziwą symfonię dla podniebienia. Znajomość techniki wydrążenia chleba do żurku jest niezwykle przydatna, a przepis na chlebki do żurku jest prosty i szybki do zrealizowania. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni polskiej, czy po prostu szukasz nowych inspiracji kulinarnych, chlebki do żurku są doskonałym wyborem.

Składniki:

  • Składniki na 8 chlebków:
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 400 g mąki żytniej typ720
  • 500 ml maślanki
  • 70 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 żółtko

Chlebki do żurku – jak zrobić?

  1. 1.
    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ciepłą wodę łączymy z drożdżami, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy dobrze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy sól, wlewamy maślankę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie. Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 równych części i zostawiamy małą kulkę na „uchwyty” do przykrywek chlebków. Z ośmiu kawałków ciasta formujemy chlebki okrągłe i na czubku układamy „uchwyt”. Gotowe, uformowane chlebki przekładamy na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  2. 2.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Chlebki smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Na każdym chlebku robimy małe nacięcie, w okolicy czapeczki. Tak przygotowane chlebki wkładamy do nagrzanego pieca i pieczemy 35-40 minut. Upieczone wykładamy z piekarnika do przestudzenia. Odcinamy górę chlebka, na kształt pokrywki i wydrążamy miąższ. Chlebki do żurku gotowe!

Chlebki do żurku – dodatkowe informacje

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.

Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.

Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek zdrówko
Następny przepis: CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode