CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM

CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM

Chlebowe koszyki z jajkiem to idealne danie na śniadanie lub brunch, które z pewnością zaskoczy i zadowoli każdego. Te małe koszyki, składające się z chrupiącej skórki chlebowej i aksamitnego środka wypełnionego delikatnym jajkiem, są nie tylko bardzo smaczne, ale także prezentują się niezwykle estetycznie. Zdecydowanie wykraczają poza tradycyjne pojmowanie „jajka na twardo”. Niezwykłe połączenie klasycznych składników sprawia, że to danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowe. Ta propozycja to absolutny must-have dla wszystkich miłośników kreatywnego gotowania – koszyki chlebowe to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów kiełbasy krakowskiej / żywieckiej – lub innej szynki
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Chlebowe koszyczki z jajkiem – jak zrobić?

  1. Z każdej kromki odkrajam skórkę (nie wyrzucam – zrobię z nich grzanki). Kromki dokładnie rozwałkowuję i wykładam nimi formę na babeczki (jeśli nie macie użyjcie foremek – nawet papierowych). Do każdego koszyczka wkładam ser (rozpuści się i pozakleja ewentualne dziurki w chlebie), następnie kiełbasę.
  2. Jajka roztrzepuję z solą i pieprzem i przelewam je do koszyczków (po 2-3 łyżki).
  3. Na koniec obficie posypuję szczypiorkiem i zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez ok 18 min, aż jajko się zetnie a chleb lekko przyrumieni.

Smacznego!

CHLEBOWE KOSZYCZKI Z JAJKIEM – dodatkowe informacje

Przepis na 6 koszyczków


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebki naan z nadzieniem a'la kebab
Następny przepis: Chłodnik arbuzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode