Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką

Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką

Jeśli marzysz o wakacjach we Włoszech, spróbuj przygotować chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką. Pachnie słońcem, smakuje jak włoska prowincja i niezwykle łatwo go upiec. Uwielbiają go wszyscy – zarówno dorosłych jak i dzieci. Chleb z oliwkami to doskonały dodatek do lekkich letnich sałatek, ale równie dobrze sprawdza się jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. To potrawa, która ma wiele zalet – jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oliwki i czarnuszka stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczy i błonnika, a sama bułka, jeśli jest dobrze upieczona, zachowuje cenne wartości odżywcze.

Składniki:

  • Na zaczyn:
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 g świeżych drożdży
    • szczypta cukru
    • ciepła woda
  • Ciasto:
    • 550 g mąki pszennej
    • 2 łyżki soli
    • 10 g świeżych drożdży
    • 350 ml ciepłej wody
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • po 15 sztuk oliwek zielonych i czarnych
    • 3 łyżki przyprawy włoskiej
    • czarnuszka do posypania

Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką – jak zrobić?

  1. Z podanych na początku składników robimy zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryty ściereczką, w ciepłe miejsce. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, zaczyn, oliwę, wodę, pokrojone na drobno oliwki i przyprawę włoską. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonych foremek, smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy czarnuszką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.

Słowa kluczowe: chleb włoski z oliwkami, chlebek z oliwkami

Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką – dodatkowe informacje

Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką najlepiej smakuje lekko ciepły ze świeżym masełkiem. Dla zwiększenia aromatu możemy dodać do chleba świeżą bazylię lub rozmaryn.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek Watykański
Następny przepis: Chlebki do żurku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode