Chlebek Watykański

Chlebek Watykański

Chlebek Watykański to niezwykły przepis, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Wyróżnia go niebanalna mieszanka składników oraz ciekawa oprawa serwowania. Chociaż nazwa może sugerować skomplikowany proces przygotowania, to przepis jest prosty i tak naprawdę nie wymaga żadnej magicznej sztuczki. Chlebek Watykański, również nazywany chlebkiem papieskim czy Bożym chlebkiem, jest doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków, a także uroczystych obiadów. Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z różnymi dodatkami, podkreślając ich charakter. Spróbuj tego egzotycznego chleba i przenieś się smakiem do samych murów Watykanu!

Składniki:

  • Zaczyn:
  • po 1/3 szkl:
  • mąki
  • cukru
  • mleka
  • Ciasto:
  • ok.750 g cukru
  • ok.500ml mleka
  • ok.500g mąki
  • 250 ml oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • 2-3 garście rodzynek
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 100g gorzkiej czekolady
  • po 1/2 łyżeczce soli i cynamonu

Chlebek watykański – jak zrobić?

  1. 1.
    Zaczyn:
    Składniki na zaczyn dodajemy do dużej szklanej miski, mieszamy i dostawiamy w pokojowej temperaturze przykryte ściereczką na 3 dni.
  2. 2.
    Dzień 1 Poniedziałek:
    Dodajemy 250g cukru – NIE MIESZAMY
    Dzień 2 Wtorek:
    dodajemy 250 ml mleka – NIE MIESZAMY
    dzień 3 Środa:
    dodajemy 250g mąki – NIE MIESZAMY
    Dzień 4 Czwartek:
    Mieszamy rano, w południe, wieczorem
    Dzień 5 Piątek:
    Dodajemy 250 g cukru – NIE MIESZAMY
    Dzień 6 Sobota:
    Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich rozdajemy ludziom dobrej woli.
    Dzień 7 Niedziela:
    Dodajemy 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 2łyżeczki proszku do pieczenia,rodzynki, pokrojoną czekoladę, 2 starte jabłka 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu.
    Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach, w dowolnej formie.

Słowa kluczowe: chleb watykański, chlebek papieski, chleb watykanski, chlebek watykański, boży chlebek

Chlebek Watykański – dodatkowe informacje

CIASTO NIE LUBI METALU.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek turecki po polsku
Następny przepis: Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode