Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką
Jeśli marzysz o wakacjach we Włoszech, spróbuj przygotować chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką. Pachnie słońcem, smakuje jak włoska prowincja i niezwykle łatwo go upiec. Uwielbiają go wszyscy – zarówno dorosłych jak i dzieci. Chleb z oliwkami to doskonały dodatek do lekkich letnich sałatek, ale równie dobrze sprawdza się jako przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. To potrawa, która ma wiele zalet – jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oliwki i czarnuszka stanowią dobre źródło zdrowych tłuszczy i błonnika, a sama bułka, jeśli jest dobrze upieczona, zachowuje cenne wartości odżywcze.
Składniki:
- Na zaczyn:
- 300 g mąki pszennej
- 2 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- ciepła woda
- Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 2 łyżki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po 15 sztuk oliwek zielonych i czarnych
- 3 łyżki przyprawy włoskiej
- czarnuszka do posypania
Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką – jak zrobić?
- Z podanych na początku składników robimy zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryty ściereczką, w ciepłe miejsce. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, zaczyn, oliwę, wodę, pokrojone na drobno oliwki i przyprawę włoską. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonych foremek, smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy czarnuszką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Słowa kluczowe: chleb włoski z oliwkami, chlebek z oliwkami
Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką – dodatkowe informacje
Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką najlepiej smakuje lekko ciepły ze świeżym masełkiem. Dla zwiększenia aromatu możemy dodać do chleba świeżą bazylię lub rozmaryn.
Tagikuchnia włoska
Piotr Zieliński