Chlebek Turecki

Chlebek Turecki

Zapraszamy do odkrycia smaku Orientu z naszym przepisem na Chlebek Turecki. Ta tradycyjna potrawa, zaliczana do klasyki kuchni tureckiej, charakteryzuje się wyjątkowym, słodkawym smakiem, który zawdzięcza obecności rodzynków w składnikach. Chlebek Turecki to propozycja dla osób szukających kulinarnych inspiracji i pragnących spróbować czegoś nowego. Idealny na śniadanie, kolację, czy jako dodatek do obiadu. Kuszący wygląd chleba i bogactwo smaków sprawią, że nie będziesz mógł mu się oprzeć. Gotuj z nami i uracz swoich bliskich orientalnym przysmakiem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650 – 750
  • 40 g masła
  • 2 duże łyżki cukru trzcinowego
  • 5 g soli (1 mała łyżeczka)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki kawy zbożowej
  • 250 ml mleka
  • 100 ml melasy
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania chlebków

Chlebek turecki – jak zrobić?

Olśniewający przepis na chlebek turecki to doskonałe rozwiązanie dla miłośników pieczywa. Spróbuj przygotować te pyszne chlebki tureckie z rodzynkami, a z pewnością nie będziesz żałować. Oto, jak to zrobić:

  1. Rozczyn: z drożdży, cukru i części letniego mleka wykonaj rozczyn, który należy odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Podgrzej mleko, melasę i masło, aby się rozpuściły i połączyły, ale nie zagotowały. Powinny być lekko ciepłe.
  3. Mieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę przez około 10 minut. Ciasto będzie lekko klejące.
  4. Delikatnie posyp ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po upływie czasu krótko wyrób ciasto, podziel je na dwie części, a następnie uformuj chlebki i układaj je na blaszce wyłożonej podwójnym papierem do pieczenia.
  6. Przykryj chlebki i odstaw na 30 minut, aż podrosną trochę.
  7. Nagrzewaj piekarnik do 190 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  8. Piecz chlebki przez 25-30 minut.
  9. Wyjmij chlebki z piekarnika i studź na kratce.

Ten przepis na chlebek turecki z pewnością przyda się wszystkim miłośnikom tego rodzaju pieczywa. Wspaniale smakuje z dodatkiem ulubionych past albo jako dodatek do różnych dani. Wypróbuj go już dziś!

Chlebek Turecki – dodatkowe informacje

Jeśli nie mamy kawy zbożowej, można dodać rozpuszczalnej, ale tylko połowę porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek Pizza
Następny przepis: Chlebek Watykański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode