Chlebek pita.

Chlebek pita.

Chlebek pita to aromatyczny, puszysty wypiek, który stał się synonimem kuchni bliskowschodniej. W Polsce jest często kojarzony z fast-foodem typu kebab, ale ma on w swoim kraju ojczystym, Turcji, o wiele szersze zastosowanie. Chleb pita może być podstawą do samodzielnej kolacji, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia. Ten konkretny przepis to wersja bez drożdży, dzięki czemu chlebek jest lekki i zdrowszy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chleb pita, ten przepis dostarczy Ci wszystkich niezbędnych informacji. Czy gotowy na domowy, turecki wypiek?

Składniki:

  • 6 sztuk jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 7 gramów drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Chlebek pita – jak zrobić?

  1. Do miski przesiej przez sitko mąkę. Zrób dołek i wsyp suche drożdże, łyżkę cukru oraz wlej szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Na koniec wsyp sól i wlej olej lub oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, lub ręką, możesz wspomóc się jak ja na lenia robotem planetarnym. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera.
  2. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Z wyrośniętego ciasta uformuj walec i podziel go na 6 równych mniej więcej kawałków. Z każdej części ciasta uformuj zgrabną kuleczkę. Każdą kulę spłaszcz i rozwałkuj na placek Ø 16-18 cm, następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. do napuszenia.
  4. Chlebki piecz w rozgrzanym piekarniku na 220 °C, na funkcji góra-dół, bez termoobiegu ok. 10 min. do zarumienienia. W moim piekarniku wystarczyło po 8 min.
  5. Jeszcze ciepłe pity rozkrój nożem i nadziej czym tylko dusza zapragnie!!!

Smacznego!!!

Słowa kluczowe: chleb turecki do kebaba, chlebek pita bez drożdży, chlebek turecki do kebaba, chlebek pita jak zrobić

Chlebek pita – dodatkowe informacje

1 szkl. =250 ml. Drożdże instant możesz zastąpić świeżymi drożdżami w ilości 20 g. Wielkość chlebków zależy od możliwości rodziny, u nas akurat zrobiłam większe i wyszło mi 6 szt., możesz również zrobić 8 szt. Chlebek możesz upiec na suchej patelni lub w piekarniku. Możesz go przechowywać w hermetycznie zamkniętych workach foliowych do 3 dni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek owsiany z siemieniem lnianym
Następny przepis: Chlebek Pita Z Patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode