Chlebek owsiany z siemieniem lnianym

Chlebek owsiany z siemieniem lnianym

Chlebek owsiany z siemieniem lnianym to propozycja dla wszystkich wielbicieli zdrowego jedzenia. W jego skład wchodzą pełnowartościowe płatki owsiane, które dostarczają nam niezbędnej dawki błonnika, a siemie lniane optymalnie wspomaga naszą pracę jelit. Jest to świetna alternatywa dla kupnego chleba, która stanie się ulubionym wyborem dla osób dbających o swoją dietę. Bogaty smak i zapach chlebka z pewnością przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Spróbuj zrobić ten chleb samodzielnie, a z pewnością nie będziesz chciał wrócić do pieczywa ze sklepu.

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 gramów drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 1 garść siemienia lnianego
  • kilka łyżek mleka
  • + ziarna do posypania

Chlebek owsiany z siemieniem lnianym – jak zrobić?

  1. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i siemienie lniane. Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
  2. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym.
  3. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
  4. Smacznego.

Sposób przygotowania:

Chlebek owsiany z siemieniem lnianym – dodatkowe informacje

Możemy również dodać ziarna słonecznika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek naan
Następny przepis: Chlebek pita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode