Chlebek naan
Chlebek naan to tradycyjny, indyjski placek wywodzący się z regionu Punjabi. Jego jednolita, gładka struktura i delikatny smak sprawiają, że to idealne uzupełnienie do wielu orientalnych potraw. Przy przepisie na placki naan warto wspomnieć, że kluczowe jest użycie specjalnej mąki chapati, ale z powodzeniem można zastąpić ją mąką pszenną. Co więcej, chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w piecu tandoori, jednak domowe wersje przewidują zastosowanie zwykłego piekarnika. Każdy przepis na placki naan ma swoje unikatowe cechy, ale podstawa pozostaje niezmienna – to prosty i pyszny dodatek do każdego indyjskiego posiłku.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- szczypta sody
- szczypta soli
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki jogurtu
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Chlebek naan – jak zrobić?
- Do miski przelewamy wodę, mleko i jogurt, mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę wody. Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, aby ciasto 'odpoczęło’.
- Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki’ i rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.
Słowa kluczowe: placki indyjskie naan, placki naan przepis, placki naan przepisy, chlebek naan przepisy
Chlebek naan – dodatkowe informacje
Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temperaturze, aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.
Tagikuchnia indyjska
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii
Następny przepis: Chlebek owsiany z siemieniem lnianym