Chlebek naan

Chlebek naan

Chlebek naan to tradycyjny, indyjski placek wywodzący się z regionu Punjabi. Jego jednolita, gładka struktura i delikatny smak sprawiają, że to idealne uzupełnienie do wielu orientalnych potraw. Przy przepisie na placki naan warto wspomnieć, że kluczowe jest użycie specjalnej mąki chapati, ale z powodzeniem można zastąpić ją mąką pszenną. Co więcej, chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w piecu tandoori, jednak domowe wersje przewidują zastosowanie zwykłego piekarnika. Każdy przepis na placki naan ma swoje unikatowe cechy, ale podstawa pozostaje niezmienna – to prosty i pyszny dodatek do każdego indyjskiego posiłku.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Chlebek naan – jak zrobić?

  1. Do miski przelewamy wodę, mleko i jogurt, mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodajemy do mokrych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę wody. Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i zagniatamy ciasto jeszcze raz. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, aby ciasto 'odpoczęło’.
  2. Po upływie 2 godzin z ciasta formujemy średniej wielkości 'bułeczki’ i rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) z obu stron na lekko brązowy kolor.

Słowa kluczowe: placki indyjskie naan, placki naan przepis, placki naan przepisy, chlebek naan przepisy

Chlebek naan – dodatkowe informacje

Naan również możemy upiec w piekarniku. Na blaszce układamy placki i pieczemy w najwyższej temperaturze, aż placki wyrosną i nabiorą ładnego koloru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chlebek czosnkowy pieczony w folii
Następny przepis: Chlebek owsiany z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode