Chlebek owsiany z siemieniem lnianym
Chlebek owsiany z siemieniem lnianym to propozycja dla wszystkich wielbicieli zdrowego jedzenia. W jego skład wchodzą pełnowartościowe płatki owsiane, które dostarczają nam niezbędnej dawki błonnika, a siemie lniane optymalnie wspomaga naszą pracę jelit. Jest to świetna alternatywa dla kupnego chleba, która stanie się ulubionym wyborem dla osób dbających o swoją dietę. Bogaty smak i zapach chlebka z pewnością przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Spróbuj zrobić ten chleb samodzielnie, a z pewnością nie będziesz chciał wrócić do pieczywa ze sklepu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr ciepłej wody
- 50 gramów drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 kilogram mąki pszennej
- 1 garść siemienia lnianego
- kilka łyżek mleka
- + ziarna do posypania
Chlebek owsiany z siemieniem lnianym – jak zrobić?
- Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i siemienie lniane. Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
- Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym.
- Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
- Smacznego.
Sposób przygotowania:
Chlebek owsiany z siemieniem lnianym – dodatkowe informacje
Możemy również dodać ziarna słonecznika.