Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb wieloziarnisty na drożdżach to przystanek na drodze prawdziwego miłośnika pieczywa. Składniki, takie jak pszenica, żyto czy jęczmień, tworzą nie tylko bogatą symfonię smaków, ale również dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przygotowany samodzielnie, na aromatycznym zakwasie drożdżowym, staje się prawdziwą gratką dla smakoszy chleba. Mnogość ziaren doda pieczywu charakteru i niezapomnianej chrupkości. Właśnie taki chleb przygotujemy według poniższego przepisu. Skierowany jest on nie tylko do doświadczonych piekarzy, ale również do tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym wypiekiem.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 – 1/2 kg
  • otręby pszenne – 1/2 szklanki
  • drożdże świeże – 25 g
  • woda letnia – 1/2 litra
  • słonecznik – 3 łyżki
  • pestki dyni – 3 łyżki
  • siemię lniane – 3 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1/2 łyżeczki

Chleb wieloziarnisty na drożdżach – jak zrobić?

  1. Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce wymieszać przesianą mąkę, otręby, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni.
  3. Do miski wlać letnią wodę, dodać mieszankę mąki, otrąb i ziaren, dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać, dodać sól i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką, aby je odgazować, a następnie przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30×11 cm.
  5. Odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 30 minut.
  6. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną, postukać w jego spód i jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Chleb wieloziarnisty na drożdżach – dodatkowe informacje

*ciasto jest dość luźne, więc można użyć nawet ręcznego miksera lub jedynie wymieszać łyżką, niepotrzebny jest mikser dużej mocy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb wieloziarnisty drożdżowy z mikrofali
Następny przepis: Chleb z ciasta na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode