Chleb z ciasta na pizzę

Chleb z ciasta na pizzę

Przygotowanie domowego chleba może być niezwykle satysfakcjonujące, a ten przepis na chleb z ciasta na pizzę to prawdziwa gratka dla wszystkich amatorów pieczenia. To prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnej pizzy, który pozwoli Ci spojrzeć na nią z zupełnie innej perspektywy. Nie potrzeba wiele składników, wystarczy wykorzystać ciasto chlebowe na pizzę, a efekt końcowy będzie nie tylko smaczny, ale i atrakcyjny wizualnie. To idealna propozycja dla osób, które szukają nowych, intrygujących pomysłów na domowy chleb. Przygodę z pieczeniem warto rozpocząć od tego nieskomplikowanego przepisu.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (można łączyć różne rodzaje mąk ze sobą)
  • 1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • forma keksowa x2
  • woda do posmarowania chleba
  • ulubione ziarna do posypania

Chleb z ciasta na pizzę – jak zrobić?

  1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem – przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą oraz cukrem i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części tworząc dwa wałeczki które wkładamy do przygotowanych keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Tak gotowe ciasto zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  3. Chlebki smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy do zrumienienia 50-60 min.
  4. Na 5 min pod koniec pieczenia smarujemy ponownie wierzch chleba wodą.
  5. Upieczony chlebuś wyjmujemy z foremek i zostawiamy go do wystygnięcia na kratce.

Chleb z ciasta na pizzę – dodatkowe informacje

Chleb z ciasta na pizzę możemy urozmaicić dodając do niego różnego rodzaju nasiona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Następny przepis: Chleb z dodatkiem pokrzywy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode