Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie to idealna propozycja dla wszystkich miłośników domowego pieczywa. Pełne naturalnych składników, z dodatkiem pachnących ziaren i ziarnistego zakwasu – to prawdziwe źródło zdrowia i smaku. Ten wyjątkowy chleb, o niepowtarzalnej, chrupiącej skórce i wilgotnym miąższu, zaskoczy niejednego smakosza. Swoją głęboką barwę i nieporównywalne aromaty zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym, pełnoziarnistym mąkom. Przepis ten to prawdziwa manifestacja sztuki piekarskiej – połączenie tradycji z nowoczesnością. Zachęcam do odkrywania radości domowego wypieku chleba – pełnoziarnistego na zakwasie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 1 szklanka prażonych otrębów pszennych
- 1/2 szklanki ziaren dyni
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 3 czubate łyżki zakwasu
- 4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 3 1/2 szklanki ciepłej wody
- ziarna: słonecznika, dyni, sezamu, kminku, siemienia lnianego – na wierzch
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie – jak zrobić?
-
Przygotowanie zakwasu na chleb jest- tutaj:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-orkiszowy-na-zakwasie-6 - Wszystkie składniki sypkie przesypujemy do większej miski.
- Wlewamy: zakwas, wodę, oliwę.
- Zarabiamy szybko ręką ciasto chlebowe.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto wyrośnie odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki zakwasu. Zakręcamy, opisujemy, wstawiamy do lodówki. Pozostałe ciasto chlebowe przekładamy do 2 foremek o wym. 42×13,5 cm wyłożonych pergaminem. Równamy wierzch dłonią namoczoną w zimnej wodzie. Posypujemy ziarnami. Lekko je wgniatamy. Nacinamy wierzch chleba, aby nie popękał podczas pieczenia.
- Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni C. Pieczemy z termoobiegiem, najpierw od dołu ok. 35 min. A później od góry, ok. 10- 15 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
- Od razu po upieczeniu, wyjmujemy chleb z pieca, zdejmujemy pergamin i obracamy chleb na desce- na bok, aby nie zaparował.
- Po ostudzeniu kroimy chleb na kromki. Smakuje z samym masłem.
- Smacznego 🙂
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie – dodatkowe informacje
Podany czas jest- bez oczekiwania na wyrastanie.
Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Wody w razie konieczności dolewamy. Ciasto chlebowe nie powinno być b. gęste.
Chleb pieczony w domu jest nie tylko smaczny, długo świeży, ale przede wszystkim zdrowy.
Możemy go zamrażać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką
Następny przepis: Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi