Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i to, co wprowadzasz do swojej diety, ma dla Ciebie duże znaczenie, ten przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi to wspaniała propozycja dla wszystkich, którzy doceniają smakowity chleb. Wysoka zawartość błonnika wpływa na dobre samopoczucie i trawienie. A co więcej, to nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny sposób na start dnia. Domowy chleb, pieczony z miłością i świeżych składników, zawsze smakuje wyjątkowo. A ten w dodatku posiada wyraźny zapach i smak, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 45 g zakwasu
  • 150 g Mąki Basi Poznańskiej
  • 150 g wody
  • Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin.
  • Następnie dodajemy:
  • 700 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału
  • 600 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (roztartych/rozpuszczonych w odrobinie cukru)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania chleba pełnoziarnistego pszennego z otrębami żytnimi

  1. 1.
    Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru – postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!

——-
Źródło: smakowity chleb.pl

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi – dodatkowe informacje

Nie wiesz jak zrobić własny zakwas? Polecam zajrzeć na tą stronę smakowitychleb.pl.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Następny przepis: Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode