Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką
Czy jest coś bardziej kojącego niż aromat domowego pieczywa? Oto przepis na chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – prosty, pożywny i obłędnie smaczny. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych chlebów pszennych, dzięki czemu idealnie wpisuje się w trend zdrowego żywienia. Kminek i czarnuszka dodadzą nie tylko wyjątkowego smaku, ale i aromatu. Ten przepis na chleb owsiany to doskonały sposób na wprowadzenie różnorodności do naszego codziennego jadłospisu, zaskakując domowników niecodziennym połączeniem składników. Czy możemy poprosić o coś lepszego?
admin
Składniki:
- 1 litr ciepłej wody
- 50 gramów drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 kilogram mąki pszennej
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki czarnuszki
- kilka łyżek mleka
- + ziarna do posypania
Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – jak zrobić?
- Do miski wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Rozkruszamy drożdże i mieszamy, odstawiamy ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie wsypujemy mąkę, czarnuszkę i kminek. Mieszamy wszystko dokładnie. Ciasto powinno być luźne.
- Przekładamy do natłuszczonej blaszki (15 x 35), smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką.
- Pieczemy około 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Chleb owsiany z kminkiem i czarnuszką – dodatkowe informacje
Ziarna możemy zastąpić np. siemieniem lnianym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb otrębowy w diecie DUKANA
Następny przepis: Chleb pełnoziarnisty bez mąki