Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania

Chleb Na Zakwasie – Bez Długiego Wyrastania

Pasja pieczenia chleba na zakwasie zyskuje coraz większą popularność. Jednak dla osób ceniących swój czas, ten proces może wydawać się czasochłonny, stąd chleb na zakwasie bez długiego wyrastania. Ten przepis pozwoli cieszyć się prawdziwym, domowym chlebem bez konieczności długich godzin oczekiwania na wyrastanie. Przygotowany według tej metody, chleb na zakwasie zyskuje niepowtarzalnego aromatu i jest zdecydowanie zdrowszy od większości kupnych, drożdżowych chlebów. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią domowe pieczywo, a nie chcą poświęcać na jego przygotowanie zbyt dużo czasu.

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 250 gr aktywnego zakwasu
  • 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 250 gr wody o temp. pokojowej
  • Ciasto właściwe:
  • 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
  • 550 ml letniej wody
  • 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego
  • + Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego
  • 2 łyżki kminku
  • garść siemienia lnianego
  • 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika
  • mak do obsypania chlebków

Chleb na zakwasie – bez długiego wyrastania – jak zrobić?

  1. 1.

    ZACZYN

    Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn.

  2. 2.

    W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzoną ilość zakwasu z mąką oraz wodą.

    Przykrywamy folią, zostawiając małą szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika.

  3. 3.

    CIASTO WŁAŚCIWE

    Do dużej miski wsypujemy całą mąkę. Podprażamy słonecznik i dodajemy do mąki razem z resztą nasion.

    Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwilę do zapienienia się.

  4. 4.

    Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość (u mnie zrobił to robot).

  5. 5.

    Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość (u mnie robot około 5-7 min) ciasto ma delikatnie lepić się.

    Następnie obsypujemy mąką i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 1 h.

  6. 6.

    Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniatamy tym razem już ręcznie i dzielimy równo na trzy części. Wkładamy do wysmarowanych keksówek i wysypanych mąką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Oczywiście przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschły!

  7. 7.

    Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni.

    Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy wodą, nacinamy i obsypujemy np. makiem.

    Pieczemy w 200 – 190 stopniach przez 1 h i 10 min.

    U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne.

    Chleb dzielę na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuję codziennie jedną połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywo 🙂

Chleb Na Zakwasie – Dodatkowe informacje

Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb na zaczynie poolish
Następny przepis: Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode