Chleb Na Zakwasie – Bez Długiego Wyrastania
Składniki:
- Zaczyn:
- 250 gr aktywnego zakwasu
- 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
- 250 gr wody o temp. pokojowej
- Ciasto właściwe:
- 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
- 550 ml letniej wody
- 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego
- + Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego
- 2 łyżki kminku
- garść siemienia lnianego
- 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika
- mak do obsypania chlebków
Chleb na zakwasie – bez długiego wyrastania – jak zrobić?
-
1.
ZACZYN
Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn.
-
2.
W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzoną ilość zakwasu z mąką oraz wodą.
Przykrywamy folią, zostawiając małą szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika.
-
3.
CIASTO WŁAŚCIWE
Do dużej miski wsypujemy całą mąkę. Podprażamy słonecznik i dodajemy do mąki razem z resztą nasion.
Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwilę do zapienienia się.
-
4.
Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość (u mnie zrobił to robot).
-
5.
Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość (u mnie robot około 5-7 min) ciasto ma delikatnie lepić się.
Następnie obsypujemy mąką i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 1 h.
-
6.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniatamy tym razem już ręcznie i dzielimy równo na trzy części. Wkładamy do wysmarowanych keksówek i wysypanych mąką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Oczywiście przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschły!
-
7.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni.
Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy wodą, nacinamy i obsypujemy np. makiem.
Pieczemy w 200 – 190 stopniach przez 1 h i 10 min.
U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne.
Chleb dzielę na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuję codziennie jedną połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywo 🙂
Chleb Na Zakwasie – Dodatkowe informacje
Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb na zaczynie poolish
Następny przepis: Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką