Chleb na zaczynie poolish

Chleb na zaczynie poolish

Uwielbiamy piec chleb, a jednym z naszych ulubionych jest chleb na zaczynie poolish. To francuska technika pieczenia chleba, przy której korzysta się z bardzo wilgotnego rozczynu (zwanej poolish), co nadaje chlebowi niezwykle bogaty smak i cudownie chrupiącą skórkę. To niezawodny przepis, który zawsze dostarcza doskonałe rezultaty. Zaczyn poolish wymaga trochę więcej czasu i cierpliwości, ale wynik końcowy zdecydowanie wynagradza dodatkowy nakład pracy. Poniżej znajduje się lista składników, których potrzebujesz do upieczenia tego wyjątkowego chleba.

Składniki:

  • zaczyn:

  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 450 g letniej wody
  • 1/8 łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • ciasto właściwe:

  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 170 g letniej wody
  • cały zaczyn poolish
  • 20 g soli
  • 5 g suchych drożdży (instant)

Chleb na zaczynie poolish – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
    Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.
  2. 2.
    Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
    Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
    Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
    Zakryte odstawić na 70 minut.
  3. 3.
    Po upływie 25 minut wyjąć ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
    Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
    Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
  4. 4.
    Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
    Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
    Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny ( większy od średnicy chleba ).
    Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąć talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
  5. 5.
    Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
    W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce.
    ( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).

Chleb na zaczynie poolish – dodatkowe informacje

7 g drożdży instatnt to 25 g drożdży świeżych, więc jeśli nie macie suszonych to przeliczcie ile potrzeba świeżych do tego chleba


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb na miodzie
Następny przepis: Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode