Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką to doskonała propozycja dla miłośników pełnoziarnistych, aromatycznych i zdrowych pieczyw. Ciemna, chrupiąca skórka skrywa miękkie, nasycone smakiem razowego środka, w którym nie brakuje różnego rodzaju ziaren. Szczególne miejsce w składzie zajmuje czarnuszka, nadająca chlebowi niepowtarzalnego wyrazu. Jest to przepis wymagający cierpliwości, ale dający jako rezultat niezwykle smaczne i pachnące pieczywo. Chleb z czarnuszką na zakwasie żytnim to prawdziwe, tradycyjne pieczywo, które zasługuje na bycie punktem centralnym każdego śniadania czy kolacji.

Składniki:

  • 180 g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
  • 245 g mąki pszennej typ 750
  • 90 g mąki pszennej razowej
  • 40 g mąki żytniej razowej
  • 220 ml wody
  • 10 g soli
  • Dodatki:
  • 50 g nasion dyni
  • 25 g nasion lnu
  • 30 g płatków owsianych
  • 10 g czarnuszki
  • 80 ml wody
  • Forma:33 X 9
  1. Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką – jak zrobić?
  2. Sposób przygotowania:
  3. Nasiona i płatki wsypać do miski, zalać wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  4. Do miski wsypać wszystkie mąki i zakwas. Odmierzoną sól wymieszać z wodą, dodać do mąki i wyrobić ciasto.
  5. Pod koniec dodać namoczone ziarna, krótko wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało prawie trzy godziny.
  6. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagnieść i włożyć do formy z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  7. Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy, wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami i czarnuszką – dodatkowe informacje

Jeżeli mamy młody zakwas to można dodać odrobinę ( ok. 10 g ) drożdży. Przyśpieszymy w ten sposób proces wyrastania chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania
Następny przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode