Chleb mieszany na zakwasie
Chleb mieszany na zakwasie to prawdziwa gratka dla amatorów domowego pieczenia. Ten tradycyjny i zdrowy rodzaj chleba, o charakterystycznym kwaskowatym smaku, jest jednocześnie sycący i niezwykle smaczny. Jego receptura bazuje na naturalnym zakwasie, co zapewnia mu unikalny aromat i teksturę nieporównywalną z masowo produkowanymi chlebami. Zaletą chleba na zakwasie jest również jego długa świeżość i dostarczanie organizmowi ważnych składników odżywczych. Przygotowanie chleba na zakwasie to proces, który wymaga cierpliwości, ale satysfakcja z pieczenia własnego chleba jest niewątpliwie tego warta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Zaczyn:
- 70 g zakwasu żytniego
- 50 ml wody
- 80 g mąki pszennej
- Ciasto:
- Zaczyn
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki pszennej razowej
- 350 ml wody
- 11 g soli
- 3 g drożdży
Chleb mieszany na zakwasie – jak zrobić?
- Do zakwasu dodać wodę i mąkę, wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
- Do misy robota wsypać obie maki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i razem z zaczynem dodać do mąki. W reszcie wody rozpuścić sól, dodać do mąki i wyrabiać ciasto 8-10 minut. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
- U mnie ciasto wyrastało 2 godziny. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
- Posypać obficie mąką i włożyć do koszyka, złożeniem do góry.
- Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny.
- Wysypać chleb z koszyka na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni. Na dnie postawić naczynie z parującą wodą. Piec 10 minut z parą i temp. zmniejszoną do 200 stopni i kolejne 40 minut, bez pary w temp. 190 stopni. Kroić zimny.
Chleb mieszany na zakwasie – dodatkowe informacje
Czas przygotowania, dotyczy tylko przygotowania i wyrobienia chleba. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury i może być różny. Dodatek drożdży nie jest konieczny, ale przyspiesza wyrastanie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb kukurydziany bezglutenowy
Następny przepis: Chleb na ciemnym piwie