Chleb na ciemnym piwie

Chleb na ciemnym piwie

Chleb na ciemnym piwie to doskonały sposób na upieczenie domowego chleba z niesamowitym smakiem i aromatem. Zaskakujące połączenie ciemnego piwa z tradycyjnymi składnikami chlebowymi, takimi jak mąka, drożdże czy sól, nadaje końcowemu produktowi głębi i unikalnej nuty. Jest to idealny chleb na spokojne, domowe wieczory, który doskonale komponuje się z serem, wędlinami czy zupami. Chleb na ciemnym piwie to nie tylko satysfakcjonujący dodatek do posiłku, ale też ciekawa propozycja dla osób szukających nowych smaków. Spróbuj swoich sił w pieczeniu chleba – to prostsze niż myślisz, szczególnie z naszym przepisem.

Składniki:

  • – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • – 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • – 1 i 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • – 1/2 kostki świeżych drożdży
  • – płaska łyżka stołowa soli
  • – 1 łyżka miodu
  • – 4 łyżki oleju
  • – słonecznik do posypania (opcjonalnie ziarna dyni)

Chleb na piwie – jak zrobić?

  1. Miód, piwo i 2 łyżki oleju lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zaczyn podrośnie.
  2. Mąkę, otręby i sól mieszamy. Dodajemy podrośnięty zaczyn i dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie delikatnie je mieszamy.
  4. Dwie keksówki 12×25 smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia, który również delikatnie smarujemy olejem. (Jeżeli ktoś woli chlebek wysoki, to proszę całe ciasto wlać do jednej foremki o wymiarach 12×30 i piec 35 minut.)
  5. Ponieważ ciasto jest dość rzadkie, delikatnie wylewamy je po równo na dwie keksówki i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu delikatnie posypujemy słonecznikiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z blaszek, skrapiamy zimną wodą po wierzchu (skórka będzie chrupiąca), delikatnie odrywamy papier i pozostawiamy do ostygnięcia na metalowej kratce.
  7. Chlebek można posypać przed pieczeniem ziarnami dyni zamiast słonecznika.

Chleb na ciemnym piwie – dodatkowe informacje

Po wyrośnięciu ciasta w keksówkach i posypaniu ich słonecznikiem lub dynią nie dotykamy już ciasta ponieważ może opaść.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb mleczny
Następny przepis: chleb na drożdżach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode