Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie to prawdziwa gratka dla amatorów domowego pieczenia. Ten tradycyjny i zdrowy rodzaj chleba, o charakterystycznym kwaskowatym smaku, jest jednocześnie sycący i niezwykle smaczny. Jego receptura bazuje na naturalnym zakwasie, co zapewnia mu unikalny aromat i teksturę nieporównywalną z masowo produkowanymi chlebami. Zaletą chleba na zakwasie jest również jego długa świeżość i dostarczanie organizmowi ważnych składników odżywczych. Przygotowanie chleba na zakwasie to proces, który wymaga cierpliwości, ale satysfakcja z pieczenia własnego chleba jest niewątpliwie tego warta.

Składniki:

  • Zaczyn:
  • 70 g zakwasu żytniego
  • 50 ml wody
  • 80 g mąki pszennej
  • Ciasto:
  • Zaczyn
  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 350 ml wody
  • 11 g soli
  • 3 g drożdży

Chleb mieszany na zakwasie – jak zrobić?

  1. Do zakwasu dodać wodę i mąkę, wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.
  2. Do misy robota wsypać obie maki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i razem z zaczynem dodać do mąki. W reszcie wody rozpuścić sól, dodać do mąki i wyrabiać ciasto 8-10 minut. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  3. U mnie ciasto wyrastało 2 godziny. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.
  4. Ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
  5. Posypać obficie mąką i włożyć do koszyka, złożeniem do góry.
  6. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny.
  7. Wysypać chleb z koszyka na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 stopni. Na dnie postawić naczynie z parującą wodą. Piec 10 minut z parą i temp. zmniejszoną do 200 stopni i kolejne 40 minut, bez pary w temp. 190 stopni. Kroić zimny.

Chleb mieszany na zakwasie – dodatkowe informacje

Czas przygotowania, dotyczy tylko przygotowania i wyrobienia chleba. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury i może być różny. Dodatek drożdży nie jest konieczny, ale przyspiesza wyrastanie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chleb kukurydziany bezglutenowy
Następny przepis: Chleb na ciemnym piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode