Chleb kukurydziany bezglutenowy
Poszukujesz idealnego przepisu na chleb kukurydziany bezglutenowy? Chcesz dowiedzieć się, jak go upiec, by był nie tylko zdrowy, ale też przede wszystkim pyszny? Szukasz alternatywy dla pieczywa z mąki pszennej? Ten przepis jest stworzony właśnie dla ciebie! Chleb kukurydziany bezglutenowy na drożdżach to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zdumiewający. Składniki są łatwo dostępne, a chleb jest naprawdę pyszny. Śmiało można powiedzieć, że to chleb bez mąki pszennej, który zasmakuje każdemu. Przekonaj się o tym sam!
admin
Składniki:
- 350 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 3/4 łyżki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 12 g suszonych drożdży
- 600 ml wody ciepłej
Chleb kukurydziany bezglutenowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Połączyć wszystkie suche składniki razem.
Zmiksować na wolnych obrotach z ciepłą wodą.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10 x 24 cm, i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer na 20 minut.
Keksówki wstawić do ciepłego piekarnika i piec w 180 st. C przez 40 minut, po czym wyjąć z blaszek i piec jeszcze na samej kratce przez 10 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Wydaje się, że chleb kukurydziany bezglutenowy powinien trochę bardziej urosnąć, ale to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W trakcie przygotowywania ładnie urósł, ale potem podczas pieczenia jakby się skurczył. Doczytałam później w internecie, że chleby kukurydziane bezglutenowe tak mają i piecze się nawet wtedy, gdy nie wyrosną w trakcie przygotowywania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Chleb gryczany na zakwasie (bezglutenowy)
Następny przepis: Chleb mieszany na zakwasie