Chipsy z pietruszki

Chipsy z pietruszki

Miłośnicy chrupiących przekąsek na pewno polubią ten przepis. Chipsy z pietruszki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych chipsów. Chociaż sama pietruszka ma wiele zalet zdrowotnych, jej chipsy stanowią wyjątkową propozycję, nie tylko dla osób na diecie. To połączenie delikatnego smaku pietruszki z chrupkością chipsów, których nie sposób odłożyć. A przy tym łatwe i szybkie do przygotowania. Jeśli ciekawi Was jak smakują chipsy z tak nietypowego składnika – koniecznie musicie je przygotować! Ta alternatywa dla ziemniaczanych chrupków z pewnością Wam zasmakuje.

Składniki:

  • Pietruszka
  • olej
  • sól
  • ulubione przyprawy

Chipsy z pietruszki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku do smażenia frytek rozgrzać olej.
  2. Korzeń pietruszki umyć, obrać.
  3. Nożykiem do obierania jarzyn pokroić pietruszkę na cieniutkie wstążki.
  4. Wkładać porcjami (najlepiej w koszyczku) na rozgrzany tłuszcz na kilka chwil, gdy zaczynają się złocić wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku.
  5. Posypać wg uznania ulubionymi przyprawami (u mnie papryka) i solą.

Chipsy z pietruszki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:
1. W garnku do smażenia frytek rozgrzać olej.
2. Korzeń pietruszki umyć, obrać.
3. Nożykiem do obierania jarzyn pokroić pietruszkę na cieniutkie wstążki.
4. Wkładać porcjami (najlepiej w koszyczku) na rozgrzany tłuszcz na kilka chwil, gdy zaczynają się złocić wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku.
5. Posypać wg uznania ulubionymi przyprawami (u mnie papryka) i solą.

Chipsy z pietruszki – dodatkowe informacje

Z soli można zrezygnować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy z Marchewki
Następny przepis: Chleb cebulowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode