Chipsy z Marchewki
Chipsy z marchewki to zdrowa przekąska, która stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Mając na uwadze, że wyrabiają się one z całkowicie naturalnych składników, są idealne dla osób dbających o prawidłową dietę i tym, co spożywają na co dzień. Nie oznacza to jednak, że nie świecą smakiem. Wręcz przeciwnie- chipsy z marchewki to eksplozja smaku, której nie zapomna żaden miłośnik wyrafinowanych przekąsek. Proste składniki i łatwość wykonania pozwalają na przygotowanie ich szybko i sprawnie, bez potrzeby skomplikowanych czynności. Zdrówko w chrupiącej formie, której nie da się nie polubić!
admin
Składniki:
- Marchewka: 4 sztuki
- Olej do smażenia (głęboki): 1 sztuka
- Sól do smaku: 1 sztuka
Chipsy z marchewki – jak zrobić?
- Obieramy marchewkę.
- Kroimy w cienkie paski.
- Lub plasterki. Smażymy w głębokim tłuszczu, lub w piekarniku ( wtedy skrapiamy marchew oliwą) i smażymy/ pieczemy aż się zrumienią.
- Odsączamy na papierowym ręczniku. Naprawdę to jest pyszne!!!
Chipsy z Marchewki – dodatkowe informacje
Można chipsy zrobić w piekarniku. Pędzelkiem silikonowym „przecieramy” każdy plaster, solimy.
Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 11-12 minut.
Ściągamy, gdy przestygną, wtedy także nabiorą chrupkości;)