Chipsy z Marchewki

Chipsy z Marchewki

Chipsy z marchewki to zdrowa przekąska, która stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Mając na uwadze, że wyrabiają się one z całkowicie naturalnych składników, są idealne dla osób dbających o prawidłową dietę i tym, co spożywają na co dzień. Nie oznacza to jednak, że nie świecą smakiem. Wręcz przeciwnie- chipsy z marchewki to eksplozja smaku, której nie zapomna żaden miłośnik wyrafinowanych przekąsek. Proste składniki i łatwość wykonania pozwalają na przygotowanie ich szybko i sprawnie, bez potrzeby skomplikowanych czynności. Zdrówko w chrupiącej formie, której nie da się nie polubić!

Składniki:

  • Marchewka: 4 sztuki
  • Olej do smażenia (głęboki): 1 sztuka
  • Sól do smaku: 1 sztuka

Chipsy z marchewki – jak zrobić?

  1. Obieramy marchewkę.
  2. Kroimy w cienkie paski.
  3. Lub plasterki. Smażymy w głębokim tłuszczu, lub w piekarniku ( wtedy skrapiamy marchew oliwą) i smażymy/ pieczemy aż się zrumienią.
  4. Odsączamy na papierowym ręczniku. Naprawdę to jest pyszne!!!

Chipsy z Marchewki – dodatkowe informacje

Można chipsy zrobić w piekarniku. Pędzelkiem silikonowym „przecieramy” każdy plaster, solimy.

Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na środkową półkę i pieczemy około 11-12 minut.

Ściągamy, gdy przestygną, wtedy także nabiorą chrupkości;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chipsy serowe
Następny przepis: Chipsy z pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode