Chipsy z jarmużu – zaskakująco pyszne
Czy zastanawialiście się kiedyś nad zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych, kupnych chipsów? Odpowiedzią jest przepis na chipsy z jarmużu – zaskakująco smaczne i proste do zrobienia w domu. To zdrowa przekąska, która zadowoli nie tylko wielbicieli fit smakołyków, ale także osoby, które najchętniej sięgają po klasyczne chipsy. Chipsy jarmużowe są chrupiące, pełne smaku i mogą stać się ulubionym dodatkiem do filmowego wieczoru albo zdrowym zamiennikiem do kanapek. Przepis na chipsy z jarmużu jest nieskomplikowany i nie wymaga użycia specjalistycznych składników. Zachęcamy do wypróbowania!
Składniki:
- jarmuż
- oliwa z oliwek (ok. dwóch łyżeczek)
- sól
- przyprawy (jakie lubimy, np. mieszanka do grilla lub gyros)
- opcjonalnie tarty ser
Chipsy z jarmużu – zaskakująco pyszne – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jarmuż myjemy i bardzo dokładnie osuszamy!
- Odrywamy liście od twardych łodyg i rwiemy na kawałki wielkości chipsów. Wsypujemy do dużej miski, polewamy oliwą (liście nie powinny „pływać” w oliwie, ale być jedynie zwilżone). Następnie posypujemy ulubionymi przyprawami, tartym na drobnych oczkach serem i mieszamy. Rozsypujemy liście luźno na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Pieczemy 12-14 minut, lub do czasu, kiedy brzegi liści będą lekko brązowe. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić, bo wtedy nie będą smaczne, najlepiej wyjąć jednego i spróbować, musi być bardzo chrupki!
xxxx – dodatkowe informacje
1) Liście muszą być dokładnie osuszone, jeśli tego nie zrobimy, chipsy nie będą chrupkie.
2) Do chipsów doskonale nadaje się tarty parmezan.
3) Jarmuż nie może długo stać obsypany solą, bo straci chrupkość podczas pieczenia.
Tagizdrowe
admin