Chatka Baba Jagi
Chatka Baba Jagi to przepiękne ciasto, które zachwyci zarówno swoją formą, jak i smakiem. Wyglądem przypomina ciekawą interpretację domu popularnej postaci z bajek – Baby Jagi. Jeśli chcesz zaszaleć w kuchni i przyrządzić coś naprawdę niebanalnego, przygotowanie tego ciasta będzie idealną okazją. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz je jako ozdobę na przyjęciu, czy zaskoczysz nim swoje dzieci, wszyscy będą oczarowani jego wyglądem! A przepyszny smak i mnóstwo warstw różnych ciast i kremów sprawia, że Chatka Baba Jagi z pewnością stanie się ulubionym deserem wielu smakoszy.
Składniki:
- 1/2 kg sera białego (może być taki z wiaderka, ale żeby był prawdziwy)
- 160 g cukru pudru (szklanka)
- 1,5 dużej łyżki kakao
- 36 sztuk herbatników, najlepiej petitki
- 200 g masła (min 82%)
- kilka kropel olejku waniliowego
- Polewa:
- 50 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 duża łyżka kakao
- 4-5 łyżek wody
Chatka baba jagi – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodać ser i połączyć składniki. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao a do drugiej olejek waniliowy.
Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej 3 x 6
Na to wyłożyć masę kakaową zostawiając 3-4 łyżki.
Na to układamy następną warstwę herbatników.
Na to nakładamy masę białą, a na jej środku dajemy pasek ciemnej masy.
I teraz najtrudniejsze 🙂 łapiemy pod folią po obu stronach i składamy „do siebie” boki ciasta, powoli i delikatnie żeby nie połamać ciastek, nie zawsze się uda. Mi też nie wyszło tym razem najlepiej bo ciastka się połamały, ale potem jak ciasto twardnieje w lodówce to można formować jeszcze i poprawiać 😉
Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę.
- Przygotowanie polewy:
- Wszystkie składniki na polewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu trzymamy ok 5 minut cały czas mieszając. Jeśli jest za gęsta dodajemy 1-2 łyżki wody. Studzimy.
- Po 2-3 godzinach możemy polać ciasto polewą i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc 🙂
Smacznego 🙂
Chatka Baba Jagi – dodatkowe informacje
Składniki MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!!!
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Charlotte russe
Następny przepis: Chatka dla niejadka - śniadaniowy domek dla dziecka