Chatka Baba Jagi

Chatka Baba Jagi

Chatka Baba Jagi to przepiękne ciasto, które zachwyci zarówno swoją formą, jak i smakiem. Wyglądem przypomina ciekawą interpretację domu popularnej postaci z bajek – Baby Jagi. Jeśli chcesz zaszaleć w kuchni i przyrządzić coś naprawdę niebanalnego, przygotowanie tego ciasta będzie idealną okazją. Niezależnie od tego, czy wykorzystasz je jako ozdobę na przyjęciu, czy zaskoczysz nim swoje dzieci, wszyscy będą oczarowani jego wyglądem! A przepyszny smak i mnóstwo warstw różnych ciast i kremów sprawia, że Chatka Baba Jagi z pewnością stanie się ulubionym deserem wielu smakoszy.

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego (może być taki z wiaderka, ale żeby był prawdziwy)
  • 160 g cukru pudru (szklanka)
  • 1,5 dużej łyżki kakao
  • 36 sztuk herbatników, najlepiej petitki
  • 200 g masła (min 82%)
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • Polewa:
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 duża łyżka kakao
  • 4-5 łyżek wody

Chatka baba jagi – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę, dodać ser i połączyć składniki. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao a do drugiej olejek waniliowy.

    Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej 3 x 6

    Na to wyłożyć masę kakaową zostawiając 3-4 łyżki.

    Na to układamy następną warstwę herbatników.

    Na to nakładamy masę białą, a na jej środku dajemy pasek ciemnej masy.

    I teraz najtrudniejsze 🙂 łapiemy pod folią po obu stronach i składamy „do siebie” boki ciasta, powoli i delikatnie żeby nie połamać ciastek, nie zawsze się uda. Mi też nie wyszło tym razem najlepiej bo ciastka się połamały, ale potem jak ciasto twardnieje w lodówce to można formować jeszcze i poprawiać 😉

    Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę.

  2. Przygotowanie polewy:
    • Wszystkie składniki na polewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu trzymamy ok 5 minut cały czas mieszając. Jeśli jest za gęsta dodajemy 1-2 łyżki wody. Studzimy.
  3. Po 2-3 godzinach możemy polać ciasto polewą i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc 🙂

Smacznego 🙂

Chatka Baba Jagi – dodatkowe informacje

Składniki MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!!!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Charlotte russe
Następny przepis: Chatka dla niejadka - śniadaniowy domek dla dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode