Charlotte russe

Charlotte russe

Charlotte russe to tradycyjne, delikatne ciasto creamowe, które swoim urokiem potrafi skusić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nazwane na cześć żony cara Aleksandra I – Charlotte, to jedno z najpopularniejszych słodkości na rosyjskich stołach. Znakomity deser, który zaspokoi pragnienie smaku i jest doskonałym zakończeniem każdej kolacji, imprezy czy święta. Składniki takie jak biszkopty, śmietana i żelatyna tworzą cudowną harmonię smaków. Czasem zaskakuje dodatkiem owoców, które dodają mu lekkości i świeżości. Jego wyjątkowa konsystencja i delikatność z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Ciesz się smakiem klasycznego charlotte ciasta na swój sposób.

Składniki:

  • 100 g biszkoptów wzdłuż (na boki)
  • Spód:
  • 7-8 biszkoptów wzdłuż
  • 2 łyżki esencji kawowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
  • Warstwa czekoladowa:
  • 400 g słodkiej śmietanki
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno
  • Warstwa wiśniowa:
  • 400 g mrożonych wiśni z pestkami (350 g jeśli są bez pestek)
  • 1 galaretka czerwona (opak. na 375 ml wody) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
  • 1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno
  • Wartswa śmietankowa:
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • Dekoracja:
  • 2 kostki białej czekolady
  • 2 kostki mlecznej lub kawowej czekolady

Charlotte russe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Dzień wcześniej – najlepiej wieczorem – zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się.
  2. 2.
    Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).
  3. 3.
    Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.
  4. 4.
    Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.
  5. 5.
    Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczalna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.
  6. 6.
    Słodką śmietankę – 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.
  7. 7.
    Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.

Charlotte russe – dodatkowe informacje

Klasyczna Charlotte russe to forma ciasta bez pieczenia. Pyszny krem lub kilka warstw kremów zastygłych w formie z biszkoptów, najczęściej są to podłużne biszkopty tzw. ladyfinger.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chałwowiec z bezami
Następny przepis: Chatka Baba Jagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode