Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle

Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle

Przepis na chałkę smażoną powinien być na liście ulubieńców każdego miłośnika słodkich śniadań. Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle to tradycyjna potrawa, która pochodzi z kuchni żydowskiej, chociaż od lat cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Kombinacja lekkiej, pulchnej chałki, jajka i mleka zapewnia kremową konsystencję z zewnątrz, podczas gdy złocista warstwa na zewnątrz dodaje słodkiej chrupkości. Kluczowym jest, aby chałkę opiec na złoty kolor na maśle, co nadaje mu ten charakterystyczny smak. Bez wątpienia jest to idealna propozycja na weekendowe śniadanie w domu.

Składniki:

  • chałka – najlepiej świeża
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • 100 gramów masła
  • łyżka oleju
  • cukier puder
  • owoce sezonowe do przybrania

Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle – jak zrobić?

  1. Chałkę pokroić na kromki, jajko z mlekiem roztrzepać na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masło. Obtoczyć kromki chałki w masie jajeczno mlecznej, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć do zrumienienia. Złocistą chałkę wyłożyć na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, dodać owoce.

Chałka obtaczana w jajku i mleku, smażona na maśle – dodatkowe informacje

Chałka świetnie smakuje z dżemem!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I TWAROGU
Następny przepis: Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode