Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa

Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa

Česneková polévka, inaczej czeska zupa czosnkowa, jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najbardziej tradycyjnych dań czeskiej kuchni. Niezwykłe i wystarczająco mocne aromaty czosnku w połączeniu z wyrazistym smakiem bulionu tworzą doskonałą symfonię smaków, która rozgrzewa i zadowala podniebienie. Jego wyrazisty, aczkolwiek subtelny smak czosnku z dodatkiem bulionu składa się na niezapomniane doznania kulinarne. Niezależnie od pory roku, Česneková polévka to zawsze dobry wybór, szczególnie dla tych, którzy uwielbiają mocne, intensywne smaki. Odkryj tajniki czeskiej kuchni i spróbuj tego niezwykłego przepisu na polewkę czosnkową!

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 3 kostki rosołowe
  • 2 główki czosnku
  • 1 op. czosnku granulowanego
  • 4 ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego obiadu)
  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 150 gr sera żółtego
  • olej
  • Świeżo zmielony pieprz, sól morska do smaku

Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa – przepis

  1. Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać 1,5 litrem wody, dodać 3 kostki rosołowe i gotować do miękkości mięsa. Obrać mięso z kości, ew. pokroić na mniejsze kawałki i włożyć je z powrotem do bulionu.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, lekko przesmażyć czosnek. Uważać, aby się nie spalił. Z kromek chleba odciąć skórkę, pokruszyć i dodać do oleju, aby okruchy wchłonęły cały tłuszcz. Całość dodać do bulionu.
  3. Następnie dodać 2 rozbełtane jajka, chwilę gotować, dodać opakowanie czosnku granulowanego. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdy talerz położyć garść tartego sera i całość zalać wrzącą zupą. Od razu podawać.

Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa – dodatkowe informacje

Zainspirowałam się przepisem z internetu. Zupę najlepiej podać z świeżą domową bułeczką lub z grzankami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cepeliny (kartacze) jak dawniej
Następny przepis: Chałka drożdżowa na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode