Cepeliny (kartacze) jak dawniej

Cepeliny (kartacze) jak dawniej

Zanurzmy się w smakach kuchni naszych babć i przygotujmy Cepeliny (kartacze) jak dawniej – jedno z najbardziej tradycyjnych i kochanych dań polskiej kuchni. Cepeliny, regionalna potrawa litewska i podlaska, to wyjątkowe, mięsne kluski, które przekazują uczucie pełnego domowego ciepła i satysfakcji. To przepis, który przypomina o wartościach domowej, staropolskiej kuchni, koncentruje się na prostocie, ale zachwyca wyrafinowanym smakiem. Bez względu na to, czy przygotowujesz cepeliny z mięsem mielonym, czy wybierasz inną opcję – ten przepis z pewnością przypomni ci dom, jednocześnie oferując realny smak nostalgii.

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane:
  • 2,5 kg dużych ziemniaków
  • ok. 600 – 700 g ziemniaków ugotowanych przestudzonych
  • 5 płaskich łyżek mączki ziemniaczanej
  • sól
  • nadzienie:
  • ok. 800 g łopatki wieprzowej
  • ok. 200 g boczku świeżego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 namoczone i odciśnięte bułki
  • 3 większe pokrojone w kostkę i zrumienione na smalcu cebule
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • okrasa:
  • 300 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • smalec do smażenia wg uznania

Cepeliny (kartacze) jak dawniej – jak zrobić?

  • 1. Najpierw przygotować nadzienie. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, wyrobić dokładnie dodając zimną wodę, później odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Gotowy farsz wstawić do lodówki.
  • 2. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, wylać na sito wyłożone bawełnianą ściereczką, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. W tym czasie zmielić ugotowane ziemniaki, dodać do tych odciśniętych, wsypać mąkę ziemniaczaną i sól, krótko wyrobić jednolitą masę. Ciasto powinno być miękkie ale jednocześnie takie, aby nie kleiło się do rąk.
  • 3. Całość podzielić na mniej więcej jednakowe, nie za wielkie porcje, każdą rozpłaszczać w dłoni, nadziewać porcją mięsa i dokładnie sklejać.
  • 4. Obtaczać w zwykłej mące, formując podłużny kształt cepelina.
  • 5. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować aż do wypłynięcia i jeszcze z 8 – 10 minut.
  • 6. Od razu wykładać na talerze, polać obficie okrasą.

Cepeliny (kartacze) – dodatkowe informacje

Cepeliny również dobrze smakują polane sosem pieczeniowym lub pieczarkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cebulowe talarki
Następny przepis: Cepeliny (kartacze)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode