Cebulowe talarki

Cebulowe talarki

Cebulowe talarki to wyśmienite danie, którego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest cebula. To niezwykle proste i szybkie do przygotowania, jednakże, pomimo swej prostoty, smakuje niesamowicie. Przyjemna chrupkość i delikatny cebulowy posmak sprawiają, że stanowi idealne przekąski do piwa lub jako dodatek do mięs. Zawdzięczają swoją unikalną teksturę i smak odpowiedniemu przygotowaniu. Kluczowym jest tutaj idealnie cienko pokrojona cebula, która następnie jest smażona do złotego koloru. Do przygotowania tych cebulowych talarków będzie potrzebna cebula, mąka, olej roślinny, sól i pieprz.

Składniki:

  • -2 szklanki mąki
  • -10 dekagramów margaryny
  • -2 średnie cebule
  • -2 żółtka
  • -3 łyżki śmietany
  • -czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • -pół łyżeczki soli

Cebulowe talarki – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st.

Cebulowe talarki – dodatkowe informacje

Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cebularze....
Następny przepis: Cepeliny (kartacze) jak dawniej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode