Cebulowe talarki
Cebulowe talarki to wyśmienite danie, którego głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest cebula. To niezwykle proste i szybkie do przygotowania, jednakże, pomimo swej prostoty, smakuje niesamowicie. Przyjemna chrupkość i delikatny cebulowy posmak sprawiają, że stanowi idealne przekąski do piwa lub jako dodatek do mięs. Zawdzięczają swoją unikalną teksturę i smak odpowiedniemu przygotowaniu. Kluczowym jest tutaj idealnie cienko pokrojona cebula, która następnie jest smażona do złotego koloru. Do przygotowania tych cebulowych talarków będzie potrzebna cebula, mąka, olej roślinny, sól i pieprz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -2 szklanki mąki
- -10 dekagramów margaryny
- -2 średnie cebule
- -2 żółtka
- -3 łyżki śmietany
- -czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- -pół łyżeczki soli
Cebulowe talarki – jak zrobić?
- Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st.
Cebulowe talarki – dodatkowe informacje
Proponuję również spróbować wersję z większą ilością soli lub dodatkiem ulubionych ziół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cebularze....
Następny przepis: Cepeliny (kartacze) jak dawniej