Cebularze-domowe
Składniki:
- CIASTO
- 30g drożdży
- pół litra ciepłej wody
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- 1 kg mąki
- WIERZCH CEBULOWY
- 2-3 cebule
- 2-3 łyżki niebieskiego maku
- jajko do smarowania
- łyżka oleju
Cebularze-domowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać, by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna). Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć „makową cebulę”, a brzegi placów posmarować skłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebularze-domowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką.
-
2.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
3.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę, zasypać makiem, szczyptą soli i łyżką oleju. Dokładnie wymieszać,by pióra się oddzieliły. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
-
4.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna). Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć ”makową cebulę” a brzegi placów posmarować skłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebularze – dodatkowe informacje
Cebulę z makiem najlepiej przygotować kilka godz wcześniej a nawet dwa dni. Można też ją sparzyć wrzątkiem przed wymieszaniem, ale ja nie parzę, ma dzięki temu bardziej wyrazisty smak i zapach po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cebularze....
Następny przepis: Cepeliny (kartacze) jak dawniej