CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch

CAVATELLI -domowy makaron z południa Włoch

Podróżujmy dzisiaj kulinarnie do słonecznie Południowych Włoch, skąd pochodzi przepis na niepowtarzalne Cavatelli. Jest to specyficzny rodzaj domowego makaronu, który przez wieki był sercem włoskiej kuchni. Drobne, prostokątne kawałki ciasta wyginane są w charakterystyczny sposób, przypominając jednocześnie tradycyjny gnocchi. Istnieje wiele wariacji tego makaronu na całym Półwyspie Apenińskim, ale my skupimy się na tradycyjnej i najbardziej popularnej wersji. Istota Cavatelli tkwi w prostocie składników: mąka, jaja i nieco soli to wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia kawałka włoskiego raju na talerzu.

Składniki:

  • 400 g mąki semola rimacinata
  • ok. 200 ml wody (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki)
  • szczypta soli

Cavatelli – domowy makaron z południa Włoch – jak zrobić?

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodawać powoli wodę. Najlepiej za pomocą widelca mieszać powoli wodę, zabierając po trochu mąkę, aż do momentu, kiedy mąka i woda połączą się na tyle, że można kontynuować rękami. Zagniatać gładkie i sprężyste ciasto (konsystencja ciasta na pierogi), uformować kulę. Przykryć szczelnie bawełnianą serwetką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić ciasto do „odpoczynku” (jak to mówią Włosi ;)) przez co najmniej pół godziny.
  2. Dwa sposoby *pracować na stolnicy lub drewnianej desce!):
    a) Oderwać kawałeczek ciasta, formować cieniutkie wałeczki o średnicy ok 5 mm, kroić na kawałki o długości ok 2 cm. Docisnąć kawałek ciasta dwoma palcami (wskazujący i środkowy) i przeciągnąć go po stolnicy, tworząc zrolowanie.
    b) Wałkiem rozwałkować ciasto na placki (w razie potrzeby podsypywać mąką), a następnie wykrawać najlepiej radełkiem paski o szerokości ok 7 mm. Każdy z paseczków kroić na prostokąciki o długości ok 2 cm. Docisnąć lekko prostokącik palcami (wskazujący i środkowy) i przeciągnąć go po stolnicy, tworząc zrolowanie. Układać makaron w odstępach na stolnicy lub ściereczce kuchennej posypanej mąką.
  3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente. Przygotować ulubiony sos i Buon Appetito!

CAVATELLI – dodatkowe informacje

Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To z niej właśnie powstają najlepsze włoskie makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp.

Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli takiej nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650.

Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli należy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
Następny przepis: cebula w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode