Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami to niezwykle odświeżająca i pełna smaku propozycja dania na każdą okazję. Mimo swojej prostoty, zaskakuje wyrafinowanym połączeniem składników. Słodkość buraków wspaniale komponuje się z orzeźwiającą rukolą, delikatnym smakiem sera koziego i chrupiącymi pistacjami. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie da się zapomnieć. Idealne na eleganckie kolacje, lunch lub jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. To propozycja, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika zdrowej i kreatywnej kuchni.

Składniki:

  • – 2 buraki
  • – świeża rukola
  • – miękki ser kozi
  • – pistacje (niesolone)
  • VINEGRET
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 2 łyżki octu jabłkowego
  • – 1 łyżeczka miodu
  • – 3 suszone pomidory
  • – sól do smaku

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami – jak zrobić?

  1. 1.

    Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i miodem, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

  2. 2.

    Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzimy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na talerze. Do buraków dodajemy świeżą rukolę, kawałki serka koziego oraz pistacje. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret. Życzę smacznego! 🙂

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami – dodatkowe informacje

Kawałki buraka możemy ułożyć na talerzu z kleksem octu balsamicznego – wtedy smak będzie jeszcze bogatszy. Pożywnym dodatkiem do carpaccio będą także ugotowane na twardo jaja przepiórcze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Carpaccio z buraków
Następny przepis: CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode