CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI
Carpaccio z żołądkami z kaczki to wykwintne danie, które podbije serca smakoszy mięsnych przekąsek. Wyrafinowany przepis na to przystawkę to połączenie delikatnych plasterków żołądków z kaczki, które stanowią bazy i główną gwiazdę tego dania, z dodatkami, które podkreślają ich smak. To potrawa pełna aromatu i delikatnego smaku, który jest wynikiem świetnie dobranych składników. Klasyczne carpaccio, które znamy z wołowiny, tutaj zyskuje zupełnie nowy, idealny dla miłośników dziczyzny wymiar. Pora wypróbować carpaccio z kaczki.
Składniki:
- SAŁATKA (4 OSOBY):
- 1 burak
- 1 mała czarna rzepa
- 2 żołądki z kaczki
- 1 serek cammembert z ziołami prowansalskimi
- 1 pęczek natki pietruszki
- SOS:
- 4 łyżki sosu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki musztardy
- odrobina soli i cukru
Carpaccio z żołądkami z kaczki – jak zrobić?
- Buraka pieczemy zawiniętego w folię aluminiową, w gorącym piekarniku, do miękkości. Żołądki gotujemy w rosole, aż będą miękkie. Cammembert kroimy w niewielkie trójkąty, natkę drobno siekamy.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Na talerzu układamy: cienko pokrojonego buraka, pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki czarną rzepę, plasterki żołądków i trójkąty sera. Posypujemy obficie natką i polewamy sosem.
CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI – dodatkowe informacje
W innej wersji rzepę starłam na tarce i posypałam nią danie. Też było smaczne i ciekawe
Tagiwykwintne
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
Następny przepis: cebula w occie