CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI

CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI

Carpaccio z żołądkami z kaczki to wykwintne danie, które podbije serca smakoszy mięsnych przekąsek. Wyrafinowany przepis na to przystawkę to połączenie delikatnych plasterków żołądków z kaczki, które stanowią bazy i główną gwiazdę tego dania, z dodatkami, które podkreślają ich smak. To potrawa pełna aromatu i delikatnego smaku, który jest wynikiem świetnie dobranych składników. Klasyczne carpaccio, które znamy z wołowiny, tutaj zyskuje zupełnie nowy, idealny dla miłośników dziczyzny wymiar. Pora wypróbować carpaccio z kaczki.

Składniki:

  • SAŁATKA (4 OSOBY):
  • 1 burak
  • 1 mała czarna rzepa
  • 2 żołądki z kaczki
  • 1 serek cammembert z ziołami prowansalskimi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • SOS:
  • 4 łyżki sosu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki musztardy
  • odrobina soli i cukru

Carpaccio z żołądkami z kaczki – jak zrobić?

  1. Buraka pieczemy zawiniętego w folię aluminiową, w gorącym piekarniku, do miękkości. Żołądki gotujemy w rosole, aż będą miękkie. Cammembert kroimy w niewielkie trójkąty, natkę drobno siekamy.
  2. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  3. Na talerzu układamy: cienko pokrojonego buraka, pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki czarną rzepę, plasterki żołądków i trójkąty sera. Posypujemy obficie natką i polewamy sosem.

CARPACCIO Z ŻOŁĄDKAMI Z KACZKI – dodatkowe informacje

W innej wersji rzepę starłam na tarce i posypałam nią danie. Też było smaczne i ciekawe

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami
Następny przepis: cebula w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode