Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Cannelloni ze szpinakiem i fetą to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. To wyjątkowa kombinacja smaków, w której tradycyjne rurki makaronu typu cannelloni są nadziewane niesamowitym połączeniem szpinaku i lekko słonej fety. Upieczone do złotego koloru z dodatkiem sosu pomidorowego i serowego, to danie, które równie dobrze sprawdzi się jako elegancki obiad, jak i wyrafinowana propozycja na specjalne okazje. Cannelloni ze szpinakiem i fetą to nie tylko smakowite, ale i efektowne danie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli Twoich gości.

Składniki:

  • 17 szt. makaronu cannelloni
  • 450 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 300 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • bazylia i oregano suszone
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji

Cannelloni ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. Łyżkę masła rozgrzej na patelni i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i duś kilka minut, aż odparuje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź.
  2. Masę szpinakową przełóż do miski i wymieszaj z pokruszoną fetą. Przygotowanym farszem nadziewaj makaron.
  3. Zrób sos: pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku podgrzej sok pomidorowy, wsyp pokrojone pomidory, przypraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Zagotuj.
  4. Na wysmarowaną masłem blaszkę układaj ściśle makaron i polej gorącym sosem. Zapiekaj 30 minut w temp.180 st. Porcje cannelloni wyłóż na talerz i udekoruj bazylią.

Porady – dodatkowe informacje

* W sezonie warto użyć świeżego szpinaku.

* Sos można zrobić z gotowej puszki z pomidorami.

* Farsz nadziewałam przy pomocy małej łyżeczki.

* Należy pamiętać, żeby nie przesolić masy szpinakowej, bo feta jest słona.

* Z podanych składników wychodzi 17 szt. makaronu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cannelloni z pieczarkami
Następny przepis: Cappuccino - ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode