Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Cannelloni ze szpinakiem i fetą to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. To wyjątkowa kombinacja smaków, w której tradycyjne rurki makaronu typu cannelloni są nadziewane niesamowitym połączeniem szpinaku i lekko słonej fety. Upieczone do złotego koloru z dodatkiem sosu pomidorowego i serowego, to danie, które równie dobrze sprawdzi się jako elegancki obiad, jak i wyrafinowana propozycja na specjalne okazje. Cannelloni ze szpinakiem i fetą to nie tylko smakowite, ale i efektowne danie, które z pewnością zaskoczy i zadowoli Twoich gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 17 szt. makaronu cannelloni
- 450 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 300 g sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego
- 2 dojrzałe pomidory
- bazylia i oregano suszone
- masło do wysmarowania formy
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Cannelloni ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
- Łyżkę masła rozgrzej na patelni i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i duś kilka minut, aż odparuje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź.
- Masę szpinakową przełóż do miski i wymieszaj z pokruszoną fetą. Przygotowanym farszem nadziewaj makaron.
- Zrób sos: pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku podgrzej sok pomidorowy, wsyp pokrojone pomidory, przypraw suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Zagotuj.
- Na wysmarowaną masłem blaszkę układaj ściśle makaron i polej gorącym sosem. Zapiekaj 30 minut w temp.180 st. Porcje cannelloni wyłóż na talerz i udekoruj bazylią.
Porady – dodatkowe informacje
* W sezonie warto użyć świeżego szpinaku.
* Sos można zrobić z gotowej puszki z pomidorami.
* Farsz nadziewałam przy pomocy małej łyżeczki.
* Należy pamiętać, żeby nie przesolić masy szpinakowej, bo feta jest słona.
* Z podanych składników wychodzi 17 szt. makaronu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cannelloni z pieczarkami
Następny przepis: Cappuccino - ciasto