Cannelloni z pieczarkami

Cannelloni z pieczarkami

Cannelloni z pieczarkami to pyszne i satysfakcjonujące danie, które doskonale nadaje się na imponujący obiad dla rodziny lub przyjaciół. Ta wersja klasycznego, włoskiego przepisu ma wspaniały, głęboki smak grzybów, które są doskonałym dodatkiem do delikatnej bezy, tworząc raj dla miłośników grzybów. Dzięki swojej prostocie oraz wykwintnemu smakowi, cannelloni z pieczarkami z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Można go też z powodzeniem podawać na specjalne okazje, np. święta. Bez względu na okoliczności, to danie jest zawsze strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • – 11 rurek cannelloni
  • – 450g pieczarek
  • – zioła prowansalskie
  • – wegeta, pieprz
  • – puszka pomidorów krojonych
  • – 150g sera zółtego startego
  • – 1 cebulka
  • – 3 ząbki czosnku
  • – zielenina (u mnie koper i nać pietruszki)

Cannelloni z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy na pół-twardo. Pieczarki oczyszczamy i siekamy bądź ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę siekamy i szklimy na oliwie, a pod koniec dodajemy 1 ząbek czosnku. Dodajemy pieczarki, doprawiamy wegetą, oraz pieprzem i dusimy do odparowania płynu. Nadmiar można po prostu zlać. Na koniec dodajemy połowę sera. Pomidory podgrzewamy w garneczku, dodajemy zioła prowansalskie, połowę zieleniny, 2 ząbki czosnku, wegetę oraz pieprz i podgrzewamy. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą, wykładamy rurki nadziane pieczarkami, całość polewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy do zgęstnienia sosu pomidorowego w ok. 180st.C Gotowe danie posypać resztą zieleniny.

Cannelloni z pieczarkami – dodatkowe informacje

Pyszne jest z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Calzone z ciasta francuskiego z łososiem
Następny przepis: Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode