Cappuccino - ciasto

Cappuccino – ciasto

Oto wyjątkowy przepis na ciasto cappuccino z serkami homogenizowanymi! Idealne dla miłośników kawy, które szukają sposobu, by połączyć swój ulubiony napój z deserem. Ta propozycja jest idealnym rozwiązaniem! Ciasto, które zachowuje pełnię smaku klasycznego cappuccino, gdzie piankowy mus z serków homogenizowanych przeplata się z ciemnym biszkoptem przypominającym espresso. Poniższy przepis daje spektakularne efekty smakowe, a do tego ciasto wygląda efektownie, przypominając swoim wyglądem prawdziwe cappuccino. Idealne na wyjątkowe okazje ale i na co dzień dla smakoszy kawy!

Składniki:

  • 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
  • 1 kostka masła
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • biszkopty ok. 25 dkg
  • Na polewę:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku

Cappuccino – ciasto – jak zrobić?

  1. Blaszka 21×24 cm
  2. Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.
  3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.
  4. Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serki homogenizowane, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
  5. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam ponownie biszkopty.
  6. Polałam polewą.
  7. Kawę, którą użyłam do nasączania biszkoptów, zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam, aż się rozpuściła.
  8. Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam, aż czekolada i masło się rozpuściły. Wylałam na wierzch ciasta.
  9. Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jest, jeśli schłodzi się przez kilka godzin przed pokrojeniem.
  10. Moje ciasto stało całą noc.

Sposób przygotowania:

Kluczowe słowa: ciasto cappuccino z serkami homogenizowanymi

Cappuccino – dodatkowe informacje

Notatki:

* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe

* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Następny przepis: Cappuccino czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode