Cannelloni jak od Magdy Gessler
Cannelloni jak od Magdy Gessler to pyszny i efektowny daniem na obiad lub elegancką kolację. Pachnące, soczyste, napełnione obfitym nadzieniem, nasączone delikatnym sosem – te włoskie ruloniki zawsze robią wrażenie. Przepis ten to idealne połączenie tradycyjnej receptury cannelloni z kucharską ekspresją Magdy Gessler, znanej i uwielbianej przez wiele osób za jej energetyczne i pełne smaku dania, takie jak lasagne czy gołąbki w sosie pomidorowym. Ten przepis sprawi, że poczujesz się jak w jednej z jej restauracji, bez konieczności wychodzenia z domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -0,5 kg mięsa mielonego (ewentualnie więcej)
- -2 cebule
- -4 ząbki czosnku (według preferencji)
- -1 puszka pomidorów w puszce
- -garstka zielonego groszku
- -oregano
- -bazylia
- -papryka słodka i trochę chilli
- -pieprz
- -sól
- -1 lub 1/2 czerwonej papryki
- -koncentrat pomidorowy
- Możemy również dodać pieczarki, cukinie lub jakiekolwiek warzywo, które lubimy
Cannelloni jak od Magdy Gessler – jak zrobić?
- Na początku podsmażamy cebulkę wraz z czosnkiem żeby się zeszkliła.
- Następnie dodajemy mięso mielone i lekko podsmażamy. Dodajemy również groszek, jeśli mamy mrożony.
- Wszystko delikatnie podsmażamy mieszając i doprawiając pieprzem i solą.
- Do osobnej miski wlewamy pomidory (gdy nie są rozdrobnione trzeba je zblenderować) dodajemy do tego nasze mięso z cebulką i pół słoiczka koncentratu.
- Doprawiamy oregano i bazylią, ewentualnie jeszcze innymi przyprawami wedle upodobań.
- Wszystko razem mieszamy i uzupełniamy farszem cannelloni.
- Całość układamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej smalcem.
- Do reszty farszu, która nam zostanie dodajemy pozostałość koncentratu i zalewamy tym ułożony w naczyniu makaron.
- Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 40-45 minut.
Smacznego!
Cannelloni jak od Magdy Gessler – dodatkowe informacje
Na 10 minut przed końcem pieczenia możemy na górę położyć trochę sera, wedla upodobania :).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Calzone z ciasta francuskiego z łososiem
Następny przepis: Cannelloni ze szpinakiem i fetą